woensdag 27 juni 2012

Internationaal rijbewijsDe voorbereidingen zijn in volle gang. Over zes dagen vertrekken we al. Op ons werk is de hectiek groot, zoals altijd aan het einde van een schooljaar; we rennen van afscheidsavond naar vakantieborrel, en tussendoor moet er ook nog gewoon gewerkt worden natuurlijk!
Op advies van Marjan van Rondreisopmaat.nl hebben we onze kleding aangevuld met lichtgewicht softshell jassen (nee geen schutkleur maar lekker rood - kom maar op met die leeuwen!), dunne fleecetruien en t-shirts. "Draag laagjes, dat kun je ook weer uittrekken als het te warm wordt. Vooral 's ochtends, als je op safari gaat, kan het nog koud zijn."
In Zuid-Afrika is het immers winter als wij er zijn. Het is een raar idee, in de zomer op vakantie gaan (hoewel, wat nou zomer, we hadden vorige week de kachel nog aan en het is juni!) en dan in de winter terecht komen. Maar de Zuid-Afrikaanse winter is wellicht beter dan onze Nederlandse zomer, met een gemiddelde dagtemperatuur van 15-20 graden.
De gemiddelde temperatuur

Naast de kleding was er nog de kwestie van het internationale rijbewijs. Voor onze reizen in de VS hebben we dit nooit nodig gehad, maar in de informatie van Rondreisopmaat.nl stond duidelijk aangegeven dat we dit document voor Zuid-Afrika wel moesten hebben en het bij de ANWB konden halen. Op Wikipedia lees ik dat het slechts een vertaling van het gewone rijbewijs is.
Het verkrijgen van het papiertje bleek nog een hele onderneming ... Op de site van de ANWB lezen we dat je je rijbewijs en een pasfoto bij je moet hebben. Henk gaat dus met onze beide rijbewijzen plus pasfoto's naar het kantoor in Doetinchem, maar moet daar praten als brugman om ook voor mij het zo noodzakelijke papiertje mee te krijgen. Ik had er dus zelf bij moeten zijn, maar dat stond dan weer niet op de website van de ANWB. Uiteindelijk lukt het Henk om a raison van twee keer 16 euro de twee grijze boekjes mee te krijgen die slechts een jaar geldig zijn en waar geen woord Zuid-Afrikaans in staat. Wel Chinees, oh ja en Engels natuurlijk.

Overigens lezen we later dat het internationale rijbewijs eigenlijk niet nodig is als je een nieuw Nederlands rijbewijs hebt in de vorm van een creditcard.


Rijbewijs en internationaal rijbewijs voor Zuid-Afrika
Een internationaal rijbewijs is in principe verplicht. Tenminste wanneer je nog in het bezit van het 'oude, roze papieren' rijbewijs. Op het roze document staat namelijk niet in het Engels dat het een rijbewijs betreft. Dit is belangrijk en staat op een internationaal rijbewijs-document wel. Op het 'nieuwe pasjes rijbewijs' staat wel in het Engels vermeld dat het een rijbewijs betreft en is het niet nodig een extra internationaal rijbewijs aan te schaffen. Het staat overigens nergens officieel vermeld dat het pasjesrijbewijs doorgaat als internationaal document en blijft daarom een eigen verantwoordelijkheid. Voor de zekerheid adviseren we daarom het document toch bij de ANWB aan te schaffen.

2 opmerkingen:

 1. Hey Jac en Henk,

  Ik zie dat je alweer heel wat berichten geplaatst hebt.
  Helaas heb ik verder niet meer gereageerd. Ik dacht dat ik me aangemeld had als volger en dan automatisch bericht kreeg als er weer wat nieuws stond. Niet dus.
  Maar goed. Ik probeer jullie te volgen.
  Zal wel iets niet goed gedaan hebben.
  Geniet er in ieder geval van.
  groetjes,

  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, kan je nu ook met aanhanger of caravan rijden?
  Of moet je daar een apart formulier voor hebben?

  BeantwoordenVerwijderen