maandag 16 juli 2012

16 juli, van Durban naar Knysna

Om zes uur gaat de wekker, want we moeten vroeg op het vliegveld van Durban zijn voor de binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth. Dit betekent dat ook de auto ingeleverd moet worden, dus we moesten ons hele rijdende huis gisteravond leeghalen en alle zooi die eruit komt in koffers proppen. Na twee weken blijken we een indrukwekkende verzameling te hebben aangelegd.
Toen we de auto ophaalden in Johannesburg werd ons vriendelijk verzocht de auto afgetankt en schoon weer in te leveren. Aftanken is gelukt, schoon niet. Ondanks twee spontane wasbeurten in de afgelopen weken (dat is al vaker dan wij thuis de auto in een jaar wassen), is de rode Nissan vooral nog roder geworden van het stof van de dirt roads.Ook de binnenkant ziet er belabberd uit als gevolg van lekkende flesjes muggenspray, kruimelende muffins en rijden met raampjes open op rode wegen. Dat we verder een wieldop verloren zijn en twee krassen aan de lak hebben toegevoegd, we hopen dat dat niet gezien wordt.

De vlucht van 9.15 uur vertrekt keurig op tijd. We zitten in een klein vliegtuigje dat nog niet voor de helft gevuld is.

Vertrokken we met een stralende zon uit Durban, in Port Elizabeth is het nat en koud. Een paar dagen geleden zijn delen van de stad nog geƫvacueerd vanwege overstromingen. Nu gelukkig niet van die hoeveelheden, maar aangenaam is het er ook niet.


Bij Budget halen we onze auto voor de komende week, een witte Toyota Corolla. Het is een aanzienlijk grotere auto dan de Nissan van vorige week, want de koffers gaan moeiteloos naast elkaar en we hoeven niet zo te stapelen als in de Nissan. En, yes eindelijk, in de Toyota zit een aux-uitgang, zodat we onze eigen muziek van de Ipod kunnen beluisteren. Wat weer minder grappig is, is dat de richtingaanwijzer aan de andere kant van het stuur zit en ook nog eens verkeerd om! Lastig.


We rijden de stad uit en gaan op weg naar Knysna. Het is vandaag een afstand van 275 km. Dat het hier natter en kouder is, is aan het landschap goed te zien. Het is groen, en de vele koeien hier kunnen heerlijk grazen.


De Garden Route die we willen gaan rijden begint bij Humansdorp. Echter, de bergpas is gesloten, dus we moeten de grote weg blijven volgen.
We komen langs het Tsitsikamma Natuurpark, een van de parken in Zuid-Afrika die het meest bezocht wordt. Wandelen in de regen zien we echter niet zo zitten, dus we laten het park voor wat het is.

Rond half 3 zijn we in Knysna en zoeken ons guesthouse op, Aesta B& B. Het huis ligt in een woonwijk, kijkt uit op de achterkant van een paar bedrijven en is eigendom van Nederlanders.


De ontvangst is niet zoals we dat de afgelopen tijd gewend waren en bij ons beiden begint het enigszins te kriebelen ... De kamer is klein, maar netjes. Badkamer, bed, terrasje. Voor internettoegang moet betaald worden. 20 rand, voor een dag maar ook voor drie weken. Vreemde keuze. Er zijn hier  veel kamers, en alles lijkt bezet.
Omdat het weer slecht is, kunnen we niet in de tuin zitten en dus ook niet ervaren hoe het is als iedereen buiten leeft, ook al denken we wel dat het dan erg vol zal zijn hier.
We lopen Knysna in, een mooi plaatsje aan een lagune die in verbinding staat met de Indische Oceaan. Knysna is een toeristische stad, met veel plezierboten, eettentjes en souvenirwinkeltjes.


Het gebied rondom de haven doet denken aan een verkleinde Fisherman's Wharf uit San Francisco. Opvallend is dat de stad twee centrums lijkt te hebben: een voor de blanke bevolking en een voor de zwarte bevolking.


Het verschil is zichtbaar in de soort winkels. In het zwarte gedeelte is het erg druk; bij het busstation staan rijen mensen te wachten om met hun afgeladen tassen plaats te kunnen nemen in een van de witte minibusjes. In het blanke gedeelte van het centrum is het rustig. Weinig toeristen vandaag, of ze zitten binnen.
In de supermarkt kopen we een fles wijn voor vanavond en gaan vervolgens eten bij een Italiaans restaurant. Daarna naar de kamer terug en hopen dat we het blog geĆ¼pload krijgen... Want ook betaald internet werkt in Zuid-Afrika maar moeizaam.


1 opmerking:

  1. Hee,
    Heb zojuist alles in een keer gelezen. Wat een mooie en spannende reis, de safari's, de accommodaties, de mensen en cultuur, super! Wat een geweldige ervaring, het klinkt allemaal zo interessant! Geniet er nog van de komende week!
    Groetjes! Anneloes en Sjoerd

    BeantwoordenVerwijderen