vrijdag 6 juli 2012

5 juli Phalaborwa (vervolg)


Vervolg.........

Rond een uur komen we aan in de Sefapane lodge in Phalaworba. We worden op de receptie hartelijk ontvangen met een glaasje sap en krijgen het programma voor de komende dagen te zien. We wisten dat er veel verrassingen zouden zijn, maar dit is wel erg veel! Vanmiddag een safaridrive, vanavond een braai, morgenvroeg een communitytour met daarna lokale hapjes, een lunch, een diner en dan nog een riviersafari op de dag van vertrek. Jeetje, hebben we nog tijd om na te denken? Ongelooflijk!


We worden naar onze rondavel gebracht, een rond vrijstaand huisje met een rieten dak gelegen in een prachtige tropische tuin aan een meertje. Het huisje heeft een keukentje, een badkamer, hemelbed en een zitje binnen en buiten. Wat een geweldig onderkomen! En wat een verschil met de hotels waarin we in Amerika altijd slapen, daar hadden we zelden een balkon of terrasje. We zetten een kop koffie en ploffen buiten op de stoelen neer. Zoveel luxe, het is niet te bevatten.


Na de lunch in het restaurant bij de lodge, gaan we om half vijf op avondsafari. Het is vandaag bewolkt, dat is wel jammer. Lange broek aan, fleecetrui en jas mee – dit blijkt geen overbodige luxe want we rijden in een open jeep waar de wind goed doorheen kan. De safari wordt begeleid door David. Er zitten drie andere Nederlanders in de auto die vandaag al eerder in het Krugerpark zijn geweest. David vraagt wat we graag willen zien. Wij willen alles zien, maar de drie anderen gaan speciaal voor de leeuw. Zij hebben al zoveel olifanten gezien, dat het voor hen niet meer speciaal is.De Sefapane Lodge ligt vlak bij de ingang van het park. Al snel zien we het eerste wild, een groepje impala’s. Hiervan zullen we er nog veel en veel meer zien! Kort daarna steekt een kolossale olifant de weg over. Wat een onwijs gevaarte, en zo vlak voor de auto! We zien de olifant niet alleen, we ruiken hem ook. Het beest heeft een plas achtergelaten op de weg, en de penetrante geur geeft aan dat het beest seksueel actief is. Nou, dat ruiken de vrouwtjes van kilometers afstand …. JAls David een telefoontje krijgt dat er een leeuw gesignaleerd is, rijdt hij snel naar de plek toe. Er is een opstootje aan auto’s, dus daar is inderdaad iets te beleven. De leeuw zien we helaas niet, maar wel enkele olifanten waar aan je kunt zien dat er een leeuw in de buurt is: ze zijn agressief, klapperen met hun oren en snuiven luid. David probeert via andere zandpaden opnieuw in de buurt te komen, maar de leeuw krijgen we niet te zien.
Het begint te schemeren rond half zes, tijd voor de sundowner. Dit is een drankje om te vieren dat de zon ondergaat. We zitten in de auto middenin de wildernis, pilsje in de hand, en luisteren naar de geluiden om ons heen. Veel verschillende vogels en het harde geluid van de olifanten die bomen uit de grond trekken.
David haalt drie lampen uit de achterbak waarmee we in het donker het wild kunnen spotten. Door de schittering van de lamp in de ogen van de dieren, kun je ze ontdekken. Het blijft vanavond echter bij impala’s, een overstekende olifant, een paar konijnen en een uil die midden op de weg zit. Voor de medereizigers teleurstellend, wij vinden het juist geweldig.


Om half 8 zijn we terug bij de lodge. Na een snelle opfrisbeurt gaan we naar het restaurant voor de braai. Die blijkt er speciaal voor ons te zijn. Aan het kampvuur krijgen we geroosterd vlees, diverse salades, sausjes, gekookte groenten en pap. Dit laatste is typisch Afrikaans: maismeel gekookt in water, wat samen een soort halfharde koek vormt. Het smaakt een beetje naar rijst en met de warme tomatensaus erover is het heerlijk.

Ook een toetje hoort bij de braai: ijs met cake in caramelsaus.

Het is inmiddels half 10 als we klaar zijn met eten. We gaan bij de receptie zitten, want daar is een wifiverbinding. Henk haalt de foto’s van de toestellen af en zet ze op de laptop. Het inladen van de grote bestanden kost wat tijd en omdat deze Gelderse mobiele eenheid – geweldige term van de drie Nederlanders die zelf overigens ook allen met een laptop naast ons zaten! – slechts een computer bij zich heeft, kunnen we niet bloggen en foto’s bewerken tegelijk.  Hierdoor kan ik dus nog niet schrijven, maar zo erg is dat niet want contact leggen met het thuisfront via whatsapp en email is juist erg leuk!
Om half 12 gaan we slapen. Morgenvroeg moeten we om zes uur op staan voor de community tour. Hard werken, zo’n vakantie!

2 opmerkingen:

  1. Ja,hard werken! Je moet er wel wat voor doen hè! Volgens mij vinden jullie dat helemaal niet erg... Het ziet er allemaal prachtig uit en ik lees en zie alleen maar tevredenheid. En je hebt nog maar een minifractie van dat land gezien..... Blijf genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw Willem, beter dan een spannend boek ... Dat is iets om trots op te zijn, ik glim van oor tot oor!! Het is zo bijzonder dat de verhalen als vanzelf komen .
    Net terug van een riviersafari met nijlpaarden en krokodillen. Vanmiddag weer safari in krugerpark, en we zijn hier nog maar vier dagen - onwijs!

    BeantwoordenVerwijderen